недеља, 24. мај 2009.

OSNOVNE POSTAVKE PROBLEMA

  • Pretpostavićemo da je čitalac ovog sajta donekle upoznat sa pojmom CNC programiranja, njihoim načinom funkcionisanja i načinom upravljanja preko G-koda. Da ne dužimo priču, osnovno pitanje kojim će se ova prezentacija baviti je - kako najlakse, na osnovu crteža, dobiti G-kod kojim će naš CNC strug moći da napravi ono što želimo?

  • Naš put, shodno ovome, ići će sledećim smerom: dizajn proizvoda; generisanje G-koda na osnovu dizajna; ubacivanje koda u softver koji pokreće naš CNC strug, i proizvodnja..

  • Osnovna ideja pisca ovih redova, bila je da iznađe postupak koji će biti što prostiji, i kojeg će moći da upotrebi svako od Vas ko se bavi CNC programiranjem. Naravno, nadam se da ćete uvideti praktičnu primenu - naime, bukvalno ćete biti u stanju da kažete Vašem mušteriji (naručiocu proizvoda, ili kome god to bude trebalo): "Nacrtaj mi ono što želiš, i ja ću ti to napraviti bez po muke".

  • Moj lični stav je da, bez obzira na sve, ipak treba znati rukovanje sa G-kodom, iz prostog razloga što će Vam izvesne prepravke ponekad, možda i biti potrebne. Naravno, ne morate znati ceo G-kod napamet. Dovoljno je da znate kako ceo program treba da izgleda, i da pred sobom imate spisak G-kodova, koji uvek možete skinuti sa interneta, recimo ovde ili ovde. Na kraju, vodite računa da je softver koji je u ovom postupku korišćen, ipak nedovoljno razrađen, da ne kažem - amaterski. Ali, ono što je bitno to je da služi svrsi. Ipak je to mali broj programskih linija, i videćete nakon malo vežbe da nije nikakav problem ući u sam kod i vršiti na njemu određene intervencije.

  • Za sam uvod, ovo je dovoljno. Prelazimo na Korak 1 - Dizajn Predmeta.

Нема коментара:

Постави коментар